Μέδουσες και υπεραλίευση

Μέδουσες και υπεραλίευση

Παραθέτω εδώ τις απόψεις μου σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ του 2017 περί της αιτίας εμφάνισης των μεδουσών που τότε μας ταλαιπώρησαν (και που κάποτε θα ξανάρθουν), προκειμένου να ξεκαθαρίσω το τοπίο από αστειότητες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Υδατοκαλλιέργειες vs αλιείας | 22/06/2017 22:53
Το άρθρο αναδεικνύει πλέον και στον πλέον αδαή τα καταστροφικά αποτελέσματα της υπεραλίευσης. Ορθότατα επισημαίνουν οι ιχθυολόγοι τη διαταραχή του τροφικού πλέγματος (αφαίρεση ψαριών-χελωνών-κητωδών θηρευτών) που καταλήγει στην ανεμπόδιστη αύξηση του θηράματος (μέδουσες). Η υπεραλίευση από όπου κι αν προέρχεται (επαγγελματική-ερασιτεχνική), εξοντώνοντας άμεσα το προϊόν στόχο (ψάρια) και έμμεσα τα ενοχλητικά (για τους αλιείς) ζώα (δελφίνια-χελώνες) προκαλεί την έκρηξη των πληθυσμών των μεδουσών. Φυσικά και πρέπει να κηρυχθεί απαγόρευση αλιείας, τα περί εμπλουτισμού με δελφίνια και χελώνες είναι αστειότητες. Οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να μας προμηθεύσουν ψάρια χωρίς εξάντληση της φύσης.

Γιώργος Χώτος

Απάντηση σε “Ασήμαντος” | 23/06/2017 15:16
Η γνώμη σας σεβαστή πλην όμως κατ’ εμέ (και λόγω ειδικότητας) λάθος. Ενίοτε οι τσιπούρες ιχθυοκαλλιέργειας είναι νοστιμότερες των “αλανιάρικων”. Για να μην πω ότι τα τελευταία χρόνια είναι ο κανόνας. Και ποιος μπορεί σήμερα να βρει εύκολα τσιπούρα “ελευθέρας βοσκής”; Πολλοί ιχθυοπώλες παραπλανούν και ξεγελούν. Οι τσιπούρες τους είναι ιχθυοκαλλιέργειας. Οι συνθήκες εκτροφής είναι μια χαρά. Υπάρχει ο αναγκαίος υγειονομικός έλεγχος και, στο τέλος της γραφής, ψάρια κατσιασμένα ή ταλαιπωρημένα ή άρρωστα δεν συμφέρουν τον ίδιο τον παραγωγό. Ασε που θα έχουν ψοφήσει εν τω μεταξύ. Ολοι οι εκτροφείς ταϊζουν σύμπηκτα εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης. Την τελευταία 20ετία έχουν γίνει εκπληκτικές πρόοδοι στις διατροφικές ανάγκες των ψαριών. Και μην ξεχνάμε ότι ο γόνος τους παράγεται σε ιχθυοεκκολαπτήρια. Για το ποια ψάρια μπορούν να καλλιεργηθούν; Πολλά και διαφορετικά. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που ξεφεύγει του παρόντος. Και φυσικά υπάρχουν προβλήματα στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και αυτό απαιτεί ανάλυση επιστημονική, πέραν του παρόντος.
Γιώργος Χώτος

https://www.tovima.gr/2017/06/22/science/systasi-gia-apagoreysi-alieias-ston-korinthiako-logw-medoyswn/#.WU0G8zLVrtQ.google_plusone_share

Γιώργος Χώτος, Ιούνιος 2017