ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είμαι ιστοριο-επιδειξιομανής (κατά δήλωσή μου τέλος πάντων) όμως, επειδή η ιστορία αποτελεί το σταθερό μου ανάγνωσμα και συνάμα με διδάσκει, δεν χάνω ευκαιρία να ανασύρω αποδεικτικό υλικό για επιβεβαίωση των πιστεύω μου. Σήμερα λοιπόν άλλο ένα κρυφό «διαμάντι» που αποδεικνύει ότι το Βυζάντιο ήταν Ελληνικό και προστίθεται σε παρεμφερή προηγούμενη ανάρτησή μου (της 8ης Απριλίου σωτηρίου έτους 2024) για τον γιαφτά που κάρφωσαν οι Οθωμανοί στο κρεμασμένο κορμί του Γρηγορίου του Ε και στον οποίο έγραφαν: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ. Επίσης της παρεμφερούς ανάρτησής μου της 11ης Φεβρουαρίου 2024 περί της επιστολής του 1244 που έστειλε ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β στον Βατάτζη της Νίκαιας όπου έγραφε … ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ….

Σας παρουσιάζω λοιπόν ένα απόσπασμα από την τετράτομη θεολογική πραγματεία (Libri Carolini, κλπ)  που εξέδωσε γύρω στο 791 μ.Χ. ο Καρλομάγνος πριν στεφθεί Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 800 μ.Χ. από τον Πάπα Λέοντα Γ.

Εν συντομία. Στη Νίκαια το 787 μ.Χ. συνήλθε η Ζ Οικουμενική Σύνοδος με προεδρεύοντα τον Πατριάρχη Κωνστ/λεως Ταράσιο. Συνοπτικώς η Σύνοδος αυτή αναστήλωσε τις εικόνες και έληξε την εικονομαχία.

Ο ήδη προσεταιρισθείς την παπική στήριξη (αμφίδρομη) Καρλομάγνος όταν έλαβε τα πρακτικά αυτής της συνόδου από τον Πάπα Αδριανό και όντας πολέμιος των εικόνων, έγραψε εισαγωγικά στις παραπάνω αναφερόμενες πραγματείες του:

«Στο όνομα του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού αρχίζει το έργο του πιο ένδοξου ανθρώπου, του Καρόλου, …….. Κατά της Συνόδου που στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ αποφάσισε περήφανα υπέρ της λατρείας των εικόνων απερίσκεπτα και αλαζονικά».

Ο Καρλομάγνος λοιπόν θεωρεί την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Τέλος, period, παρέλκει ακόμα και η επιχειρηματολογία για την επίσημη καθιέρωση της Ελληνικής από τα χρόνια του Ηρακλείου (μετά το 600 μ. Χ.) ως στοιχείο απόδειξης της Βυζαντινής Ελληνικότητας.

Ως Ελληνες μη φοβόμαστε να περηφανευόμαστε, να θαρρεύουμε, να διεκδικούμε και να σεβόμαστε αυτό που μας καθορίζει. Την ιστορική μας κληρονομιά. Το έθνος των Ελλήνων και με τη Χριστιανοσύνη στο πνευματικό του γονιδίωμα βίωσε την Ανάσταση και την ξαναχρειάζεται σήμερα. Καλό Πάσχα.

Γιώργος Χώτος, Απρίλιος 2024