ΠΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ως αρχή μου έχω την αναγωγή όλων των συνιστωσών του βίου και των ιδεών μου σε πρωταρχικούς πυρήνες νόησης. Και αυτή η αναγωγή είναι που ξεκαθαρίζει το περιεχόμενο των «πιστεύω» ως προς την αυθεντικότητα, συνοχή των επιμέρους και αγαθότητα όταν ξεδιπλώνονται σε μια προσλήψιμη από τους άλλους μορφή. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε να εκδηλώσουμε, προτείνουμε, αγωνιστούμε για κάτι όταν δεν έχουμε αρχικά συλλάβει και ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιθυμούμε; Υπό όρους πολιτικής εκδήλωσης τι νόημα έχει άραγε να ασκούμε πολιτική κριτική, να φωνασκούμε για τα στραβά των κυβερνήσεων και να καταγγέλλουμε τις αποφάσεις όταν δεν έχουμε οι ίδιοι ξεκαθαρίσει σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε;

Στην Ελλάδα των ξεχειλωμένων δικαιωμάτων, των συνεχών διεκδικήσεων, του πολιτισμικού πολτού και του «ηθικού πλεονεκτήματος» τόσο των ελίτ όσο και των κατά δήλωσή τους αναξιοπαθούντων, θα βοηθούσε τα μάλα να γνωρίζει ο καθείς σε τι κράτος θέλει να ζει.

Προσωπικά λοιπόν επιθυμώ και συνάμα “ονειρεύομαι” μια Ελλάδα όπου:

 1. Τα πανεπιστήμια θα είναι καθαρά, οργανωμένα και ασφαλή, χωρίς κομματικές νεολαίες, χωρίς καταλήψεις και βανδαλισμούς, χωρίς κινητοποιήσεις και αναστατώσεις. Τα μαθήματα και η εντατική μελέτη θα είναι το πρωταρχικό μέλημα των φοιτητών. Ο αθλητισμός και οι τέχνες θα αποτελούν τα χόμπι των ελεύθερων ωρών. Η βιομηχανία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ερευνητικές δραστηριότητες και οι καθηγητές πραγματικοί δάσκαλοι και διανοητές εμφορούμενοι από εθνικά ιδεώδη.
 2. Η μέση εκπαίδευση (ιδίως) θα παρέχει πλήρη βασική μόρφωση και παιδεία με εθνικό υπόβαθρο στη νεολαία και δεν θα λειτουργεί ως οιονεί αποθετήριο νεανικών ψυχών προπονούμενων μόνο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ. Συνάμα θα ασκεί συστηματικά τους νέους σε αθλήματα, μουσική, χορό, καλλιτεχνία. Τα φροντιστήρια θα πάψουν να υποκαθιστούν γυμνάσιο και λύκειο και τα ΑΕΙ θα δέχονται μόνο τους θέλοντες και δυνάμενους να ανταποκριθούν. Η τεχνική εκπαίδευση θα αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο κατάρτισης άξιων τεχνιτών που θα προκόβουν στον παραγωγικό ιστό.
 3. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πανίσχυρες ηθικώς και υλικώς θα αποτελούν το καμάρι του έθνους αποτελούμενες από όλους τους νέους και τις νέες με τη συμπλήρωση των 18 ετών τους χωρίς καμία αναβολή και εξαίρεση.
 4. Η σωστά στελεχωμένη και εκπαιδευμένη αστυνομία εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας όπλα και εργαλεία όπως αυτοφερόμενες κάμερες, θα αποτελεί το αποτρεπτικό φόβητρο για κάθε είδους κακοποιό. Ο λαός θα σέβεται, στηρίζει και καμαρώνει για τους αστυνομικούς του νοιώθοντας ασφαλής.
 5. Η δικαιοσύνη πλήρως ψηφιοποιημένη γραφειοκρατικά θα αποδίδεται γρήγορα και θα προβλέπει πραγματικές και εξοντωτικές ποινές για τα εγκλήματα κατά ζωής, βιασμού, τρομοκρατίας, ληστείας και κατασκοπείας. Τα πλημμελήματα θα αντιμετωπίζονται εξίσου αυστηρά και αναλογικά με τη σοβαρότητά τους για να εξορθολογιστεί η διασφάλιση της ειρηνικής καθημερινότητας.
 6. Οι γεωτρήσεις στα υπάρχοντα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Ελληνικού χώρου θα προχωρήσουν τάχιστα και πλήρως για να διασφαλιστεί η ενεργειακή μας επάρκεια και να εισρεύσει χρήμα στο κρατικό ταμείο από τις εξαγωγές τους. Οι ήπιες μορφές ενέργειας δεν θα αποτελούν τον μοναδικό ενεργειακό στόχο σε βάρος των ορυκτών καυσίμων.
 7. Η οικονομία βάσει ενός φιλικού προς το επιχειρείν φορολογικού περιβάλλοντος θα είναι σφριγηλή με μη συμφέρουσα τη φοροδιαφυγή και η γεωργία με τη βιομηχανία θα ακμάζουν προσφέροντας εργασία και δημιουργία πλούτου σε όλους.
 8. Η υγεία θα αποτελεί πραγματικό δημόσιο αγαθό με νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα χωρίς το όνειδος του «φακελακίου».
 9. Η λαθροεισβολική λαίλαπα μουσουλμανικών πληθυσμών θα τερματιστεί, θα απελαθούν όλοι οι παρανόμως εισελθόντες που δεν δικαιολογούν την ιδιότητα του πρόσφυγα και στους παραμένοντες θα γίνει σαφές ότι μπορούν να εγκατασταθούν ως Ελληνες υπήκοοι μόνο αν ενστερνιστούν τις Ελληνικές αρχές και θεσμούς.
 10. Ο αιγιαλός και οι δασικές εκτάσεις θα ελευθερωθούν από κάθε είδους καταπάτηση διά της εξαλείψεως των παντός είδους κατασκευών για να είναι προσβάσιμοι χώροι προς απόλαυση του λαού.
 11. Το πνευματικό επίπεδο του λαού θα ανέβει δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαβίωσης χωρίς βάναυσους θορύβους, χαμερπή μουσική στα πανηγύρια, οδηγική βαρβαρότητα, εστίες αναρχίας και χουλιγκανισμού σε γειτονιές (π.χ. Εξάρχεια), γήπεδα και επεισοδιακές διαδηλώσεις με καταλήψεις δρόμων και κτηρίων. Η χώρα και οι υποδομές της δεν θα είναι όμηροι συνδικαλιστικών συντεχνιών και κομματικών στρατών.

Αυτά τα βασικά και συνοπτικά αναφερόμενα παραπάνω ονειρεύομαι για μια σύγχρονη και σφριγηλή Ελλάδα και βάσει αυτών κρίνω τους πολιτικούς και πνευματικούς ταγούς που κόπτονται (πραγματικά ή προσχηματικά) για αυτά.

Γιώργος Χώτος, Απρίλιος 2024